srijeda, 10. kolovoza 2011.

Artykul z Dan online

Artykul z Dan online:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=282472&datum=2011-06-01

BIJELO POLjE - Osnivačka konferencija Poljskih organizacija balkanskih zemlja održana je od 27 do 29. maja u Budvi u hotelu "Tara". Skupu su, prema riječima Vande Vujisić, predsjednice Udruženja Poljaka u Crnoj Gori, prisustvovali predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, ukupno 32 učesnika. Podršku skupu dale su poljske organizacije iz Bugarske i sa Kipra, kao i Udruženje "Poljska – Balkan" iz Varšave. U radu skupa učestvovali su i konzuli ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori i Makedoniji, Radoslav Gruk i Tomaš Vjelgomas.
Organizatori skupa bili su Udruženje Poljaka u Crnoj Gori i Ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori. 
-Potpisivanjem osnivačkog akta novoosnovani Savez balkanskih poljskih organizacija "Polonika Balkanika" usvojio je svoj statut. Za prvog predsjednika Saveza jednoglasno je izabrana Vanda Vujisić iz Bijelog Polja, za potpredsjednika Malgožata Srdić Jasinska iz Srbije, a za sekretara Joana Sinjak Kasumović iz Podgorice. Za počasnog člana izabrana je Valentina Lončarić iz Hrvatske, inače predstavnica manjinskog naroda - navedneo je u saopštenju organizacije.
Novoizbrana predsjednica Vanda Vujisić je naglasila da su ciljevi organizacije razvoj, podrška i popularisanje ideje balkanskog jedinstva ovih organizacija, zasnovanog na osjećanju solidarnosti među poljskim organizacijama i njihovim članovima, kao i prezentacija saveza evropskoj i međunarodnoj javnosti. 
-Ove ciljeve realizovaćemo putem zajedničkih kulturnih, sportskih, folklornih i drugih susreta, kao i susreta sa poljskim kulturno-umjetničkim društvima, prikazivanjem poljskih filmova i slično. Savez će, prema svojim mogućnostima, pružati podršku i pomoć poljskim omladinskim organizacijama koje djeluju samostalno u svojoj državi. Dogovoreno je da se ubrzo formira sajt Saveza, a saradnju je ponudila organizacija „Portal Balkan EU " iz Varšave - naglasila je Vujisićeva, odajući zahvalnost Skupštini opštine Budva , uz čiju pomoć su učesnici skupa iz inostranstva posjetili turističke znamenitosti Budve i Kotora. 
M.N.

Nema komentara:

Objavi komentar